projekti

F.A.R.E. Football Against Racism in Europe

Organizacije “Radovi u toku” i “Novosadski edukativni centar” iz Novog Sada su, u saradnji sa Fudbalskim klubom Index i Osnovnom školom „Žarko Zrenjanin“, organizovale aktivnosti u sklopu obeležavanja nedelje borbe protiv rasizma u Evropi kroz promociju sporta, u ovom slučaju fudbala (F.A.R.E. – Football Against Racism in Europe).

U sklopu projekta Fudbal:Inkluzivna igra, organizovano je niz aktivnosti u koje su bila uključena deca dobi od 6 do 13 godina.

Osnovna škola “Žarko Zrenjanin” je otvarajući svoj edukativni prostor omogućila deci da se uključe u neke od projektnih aktivnosti. Prva aktivnost je bila organizovanje radionice za 30tak učenika/ca, 12.10.2011., vezane za predstavljanje

Povelje o pravima dece u sportu (Ženeva 1992.)

  1. Pravo da se zabavljaju i igraju
  2. Pravo da se bave sportom
  3. Pravo na beneficije zdrave životne sredine
  4. Pravo da budu okružena obučenim i kompetentnim ljudima
  5. Pravo na adekvatnu obuku i da slede svoj ritam
  6. Pravo da se takmiče ca mladim koji imaju svoju šansu za uspeh
  7. Pravo da se bave sportom bezbedno
  8. Pravo da imaju vreme za odmor
  9. Pravo da ne budu šampioni

Mali dečaci i devojčice koji su učestvovali u plenarnoj sednici, putem glasanja, su odlučili da im je pravo broj 7, da se bave sportom bezbedno, najbitnije pravo.

Na radionici su dečaci i devojčice, kroz crteže i poruke izrazili i svoje mišljenje o sportu, a izložba njihovih radova je postavljena u glavnom holu škole i trajaće do kraja tekućeg meseca.

Škola je takođe, u saradnji sa Fudbalskim klubom “Liman”, omogućila održavanje fudbalskog meča, u školskoj sali 23.10.2011. godine, u kome su učestvovali dečaci i devojčice fudbaleri (ukupno 45 mališana).

Akcija je takođe predstavljena deci i odraslima održavanjem fudbalske utakmice na Indexovom stadionu u Novom Sadu, a u koju su bila uključena deca iz različitih etničkih grupa, u ponedeljak 24.10.2011. godine, a u ovim utakmicama je učestvovalo 30tak dečaka i devojčica.

Na terenu su bili okačeni transparent: “ Igrajmo za jedinstvo protiv rasizma” i F.A.R.E. (football against racism in Europe).

Mali fudbaleri/ke FK Index su u toku cele nedelje na turnirima nosili majice sa natpisima F.A.R.E. i Fudbal: Inkluzivna igra, tako da je broj indirektnih učesnika višestruko uvećan. (roditelji, prijatelji/ce, gradjani/ke Novog Sada)